Com ha de ser un bon berenar?
Com ha de ser un bon berenar?
Pels nens que es troben en edat de creixement és molt important fer cinc àpats al dia, entre ells, i el que queda més oblidat és el berenar. Aquest àpat s’ha de valorar molt en una etapa infantil. S’ha de tenir present que cal seleccionar curosament els aliments que composen un bon berenar. En aquest àpat sempre caldrà evitar la bollería industrial i l’excés de dolços i apostar per la fruita, la llet o bé els entrepans de tota la vida. Seguidament es presenten les claus d’un berenar correcte i saludable.
Cal insistir en la importància del berenar en els nens ja que tenen grans despeses energètiques, per tant han d’incorporar aliments de forma seguida, per aquest motiu es recomana fer cinc àpats al dia. Respectant el berenar s’asseguren uns nivells de glucosa en sang normals i evita el consum de reserves de l’organisme. Si es reparteix el menjar en diversos àpats diaris, s’assegura o almenys es facilita l’aportació dels nutrients diaris pels més petits. Aleshores, si aquesta aportació és correcte el nen tindrà un creixement i desenvolupament físic, social i mental completament normal. A més que l’aparell digestiu del nen no està preparat per està en dejú llargues hores. Un altre avantatge del berenar és que ajuda a controlar la gana fent que els nens no arribin amb tanta gana per sopar, per tant, evita la obesitat infantil. Pel experts en nutrició entre el dinar i el sopar no s’ha de superar el60% de l’aportació d’energia, la resta (40%) s’ha d’aportar mitjançant l’esmorzar, l’esmorzar de mig matí i el berenar (el quan suposa un 15% de l’aport energètic total diari).
De totes maneres un bon berenar s’ha de controlar tenint en compte dos aspectes. El berenar ha de ser moderat, és a dir, no s’han de consumir grans quantitats perquè aleshores s’augmenta la ingesta de calories, promocionant la obesitat, i també fa que s’anul·li la gana per sopar. El berenar s’ha de vigilar que no interfereixi en el procés de digestió del dinar ni tampoc no s’ha de prendre massa tard per què pot afectar al sopar.
Estadísticament a Espanya, el berenar dels nens en edat escolar es composa majoritàriament per entrepà (65%), pastisseria (20%), pa amb xocolata (20%), iogurt i fruita (20%). Així que hi ha un 81% de nens que consumeixen el berenar, pel que fa a l’estat Espanyol.
Claus per a un berenar saludable:
Un berenar ideal és aquell que es variat, és a dir, no s’ha de donar el mateix per berenar cada dia, encara que sigui tasca difícil. Per tal que un berenar sigui saludable, s’han de respectar els punts següents:
- Ha d’incloure aliments rics en nutrients.
- S’ha de moderar el consum d’aliments excessivament calòrics o rics en greixos saturats i sucres refinats que poden ser perjudicials si es consumeixen en excés provocant obesitat infantil, sobrepès així com altres patologies.
- La ingesta a mitja tarda dona la oportunitat de que es completin les racions diàries recomanades dels aliments, com serien fruita, cereals o làctics. Aleshores es poden complementar aliments d’aquest grup (cereals, fruita i làctics).
- Els fruits secs són importants ja que tenen una aportació calòrica important, però s’ha de tenir en compte el seu consum perquè són molt calòrics.
- El iogurt o bé el suc de taronja no hauria de faltar mai, ja que aporten vitamines essencials, calci (necessari per a desenvolupar la massa òssia), i el suc de taronja ens aporta sobretot vitamina C, que ajuda a lluitar contra els refredats. És recomanable combinar el suc de taronja amb el got de llet.
- Sempre s’ha d’evitar, en la mesura del possible, la pastisseria industrial. Però aquest tipus d’aliments sí que es poden ingerir amb mesura i de tant en tant.
Algunes idees per fer un berenar complet i saludable:
Dilluns: Entrepà de formatge (10 cm) + suc de taronja
Dimarts: Sandvitx de pernil dolç i formatge + mandarina + iogurt.
Dimecres: Pa amb xocolata + plàtan + got de llet.
Dijous: Bol de cereals + iogurt natural
Divendres: iogurt bevible + pera + una llesca de pa amb pernil de gall d'indi.
BIBLIOGRAFIA
Centro de recursos e información "Todopapás". 2014. Una merienda perfecta. (01/11/2013)
https://www.udg.edu/tabid/11972/language/ca-ES/default.aspx#pagines_web
Guía infantil (revista). 2014. La merienda de los niños. (01/11/2013).
https://www.guiainfantil.com/salud/alimentacion/merienda.htm
Altres articles d'interès:
Esmorzar: importància de realitzar aquest àpat
La importància de menjar fruita